Een nieuwe doorbraak (3)


‘De laatste kans’, zei ik tegen een medelandloper die net als ik door zijn hond naar de uiterwaarden was gebracht.
‘Ja’, zei hij. Maar hij begreep me niet.
‘De IJssel treedt weer buiten haar oever vandaag,’ verduidelijkte ik dus maar.
Ik heb me voorgenomen duidelijker te zijn om niet achteraf te hoeven klagen dat ik niet gehoord ben.

Het bleek een praktische landloper te zijn. Hij wist direct hoe het kwam dat de uiterwaarden wéér vol zouden stromen.
Door de vele regen in Duitsland namelijk.

Duitsland heeft het ook niet makkelijk. Heel veel regen hebben en dan ook nog de schuld krijgen van het feit dat het bij ons gaat overstromen.

Omdat het gras in de uiterwaarden behoorlijk boven het maaiveld uitsteekt, vroeg mijn medelandloper zich daarna hardop af of er nog gemaaid zou worden vóór de nieuwe doorbraak.

‘Nou, dat denk ik niet,’ zei ik meteen.
Ik kon me gewoon helemaal niet voorstellen wat het praktisch nut daarvan zou zijn.

Shades of Green

Iedereen houdt van water en van onze blauwe planeet, maar het moet allemaal wel een beetje in het gareel blijven. Daarvoor is watermanagement nodig. Anders krijg je ‘steken onder water’.

Bouwen met de natuur

Geheel ongevraagd* kreeg ik daarover onlangs een mail met een link naar een paper in mijn postvak.
Dit is de link naar de paper van een Nederlandse wetenschapper die schrijft over een growing environmental awareness and movement within society.
Over een proces dat begon met bouwen tegen de natuur, naar bouwen in de natuur, naar bouwen van de natuur. Om uit te komen bij: bouwen met de natuur.

* Oké, niet geheel ongevraagd, ooit heb ik me geabonneerd op een site met wetenschappelijke artikelen die iets verder gaan dan het gangbare. Let op: eenmaal aangemeld, kun je je niet meer afmelden. (Ik heb het geprobeerd.)

Maar het is interessant.

Abstract
The paper aims to contribute to insights in sustainable water and flood management solutions, from the perspectives of the Bangladesh and Dutch deltas. It highlights a developing trend in which attention to ‘greener’ approaches to water and flood management in both urbanizing deltas progressively increases, by presenting and discussing a number of delta cases. Theoretical entry point of the paper is the socio-ecological system (SES), which appreciates the historic and present-day co-evolution and mutual influence of society and nature. The paper synthesizes how interacting social and environmental factors have given shape to new approaches which are more geared towards anticipating natural processes and ecosystem dynamics.

Martijn van Staveren, Universiteit Wageningen

Water en Vuur (zijn)

Zelf houd ik ook veel van water. Van rivieren en oceanen, van kabbelende beekjes en van klaterende watervallen, hoog in de bergen.
Maar ik houd ook van vuur. Heel erg zelfs.
Ik maak graag vuur. Buiten of in mijn open haard. Niets is gezelliger dan een vuur maken en er omheen zitten.
Open haard is in het Engels ‘open hearth’. Dus hart, maar dan met een h erachter.
Vuur heeft veel te maken met het hart. Dat kan niet anders.
Je kunt immers in vuur en vlam staan. En je kunt gevuld raken door een ‘burning love for a butterfly’.
Burn out, raak je als je veel passie hebt, maar niet op de goede plek zit. Als er te veel water is, of misschien wel als er geen watermanagement wordt gevoerd.

Om eerlijk te zijn, weet ik dat allemaal niet, hoor.
Ik weet alleen dat er een nieuwe doorbraak komt, terwijl de vorige nog niet geheel uitgewerkt is.

Lees ook: Doorbraak en De Doorbraak (2).


Eén reactie op “Een nieuwe doorbraak (3)”

  1. […] Thuis maakte ik een grote beker thee, die ik lauw liet worden omdat ik het al warm genoeg had. Dit was uitzonderlijk voor de mens mij! Zo min als ik van koude koffie houd, houd ik van lauwe thee. Maar dorstlessend was het wél.Muziek en muzikanten zijn van onschatbare waarde voor een doorbraak. De wereld is immers gemaakt van muziek.Lees ook: Doorbraak 1 en De nieuwe doorbraak (3) […]